Keresés
Keresés
0 Kosár
Kosaram

TETT tájékoztatás

A Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) munkája a 2020-as éveben a megszokott menetrend szerint indult. Elfogadásra kerültek a költségvetések, a 2020 évi ütem és munkaterv, melyet márciusban a kialakult járványügyi helyzet módosított némileg, de a fő célok nem változtak.
A TETT úgy ítélte meg, hogy munkájának felelősségteljes ellátásához szükséges egy olyan szakértői bizottság létrehozása, amely segítséget nyújt az ellenőrzési munka ellátásához, különös tekintettel a Bátaapáti Nemzeti Hulladéktároló bővítéséhez készülő dokumentumok műszaki felülvizsgálatához és a döntések előkészítéséhez. A szakértői bizottság tagjai a magyar atomenergetikai szakma jeles képviselői: Dr. Ormai Péter, Dr. Frigyesi Ferenc és Juhász László Urak. A bizottság alapvetően a lakossági sugárterheléssel és a környezetet érő esetleges hatásokkal, valamint a hulladékszállításokkal kapcsolatos kérdésekre összpontosít.
Két fő téma határozta meg a szakmai tevékenység és tárgyalások irányát: a Püspökszilágyi RHFT-ből az NRHT-ba történő hulladékszállításával kapcsolatos kérdések és a PAKS II. bővítése során keletkező hulladékok tárolási kérdései. A TETT szakmai munkáját az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is nagyra méltatta.
2020-ban nem történ hulladák beszállítás a Bátaapáti tárolóba, így a Lakossági Ellenőrző Csoportnak (LECSO) konkrét feladata nem volt. Fel szeretném hívni a lakosság figyelmét, hogy a rendkívüli helyzetet követően az NRHT szívesen várja a látogatókat, érdeklődőket. A szakmai előadást követően a már elkészült és üzemelő tárolókat is meg lehet tekinteni egy földalatti túra keretében.
Elmondható, hogy mind szakmailag, mind emberileg egy nehéz, de eredményes évet tudhatunk magunk mögött.
Az idei évben elkészült Véméndi „Öt vályú” rekonstrukciójához a termésköveket az RHK Bátapáti telepéről kaptuk, melyet ezúton is nagyon szépen köszönünk.


Szalonna Zoltán Polgármester