Keresés
Keresés
0 Kosár
Kosaram

Véméndi Német Nemzetiségi Tánccsoport

Véméndi Német Nemzetiségi Tánccsoport

"A hagyományőrzés nem a hamu imádása,

hanem a tűz továbbadása.” (Gustav Mahler)

 

A Véméndi Német Nemzetiségi Tánccsoport bemutatását ezzel az idézettel kezdeném. Ennek oka, hogy tulajdonképpen az idézet magában foglalja, amit a tánccsoportunk preferál, ami számára nagyon fontos. 

A Véméndi Tánccsoport 1973-ban alakult meg. Alapítója és máig vezetője: Horváth Etele, akinek szívügye és életcélja a német nemzetiségi kultúra ápolása. A tánccsoport két csoportot jelöl, ami azt jelenti, hogy gyermek és felnőtt tánccsoport is működik. A gyermek tánccsoport létszáma jelenleg 35 fő, a felnőtt tánccsoporté 40 fő. Az együttes eddigi munkájában több mint 750 fő vett részt, ebből 400 fő mondhatja el magáról, hogy aktív tagja volt a csoportnak.

Már az első években sikereket arattak. 

Céljuk a különböző koreográfiák megtanulása mellett a helyi hagyományok megőrzése, feldolgozása, s ezek színpadra állítása. A gyermekek és felnőttek, akik tagjai a csoportoknak mind egyfajta identitástudattal rendelkeznek a német nemzetiség és annak hagyományai, kultúrája iránt.

Fontos célkitűzésük közé tartozik a véméndi svábság kultúrájának megtartása, ápolása és annak átadása, továbbadása a következő generáció számára. Viseletük, mellyel a színpadra lépnek, egyedülálló. Szinte minden ruhadarab az eredeti régi hagyományok szerint készült/készül. Produkciójuk színvonalához nagymértékben hozzájárul a viseletük színessége és rendezettsége.

Több hagyományőrző program is megszervezésre került, melyen a főszerepet a Véméndi tánccsoport kapta. A visszajelzések mindig pozitívak voltak. Így volt ez legutóbb is, a csoport 40 éves jubileuma alkalmából, melyet 2013. szeptember 28-án ünnepeltek. A tánccsoport egy régi ún. lakodalmas mulatsággal készült vendégeinek. A régi hagyományok szerint történt minden. A mulatság a menyasszony felöltöztetésével kezdődött és a „három sorral” végződött.

 

Az eltelt időszak rengeteg sikert és elismerést hozott a csoport életében. Több alkalommal szerzett az együttes arany- és ezüst minősítést, miniszteri kitüntetést és nívó díjat. A csoport külföldi meghívásokat is kapott, mellyel hazánk hírnevét öregbítették (Németország, Belgium, Szerbia, Románia, Franciaország).

Az elmúlt 40 évben sok olyan esemény történt, mely mérföldkőnek számít a Véméndi Német Nemzetiségi Tánccsoport életében. Bízunk abban, hogy a jövőben is legalább ennyi mindenhez hozzá tudnak járulni tagjai, mint az elmúlt 40 évben.  

Elérhetőség: Horváth Etele, +36 30 636 1565

Kapcsolat adatok