Keresés
Keresés
0 Kosár
Kosaram

Energiahatékonyságot célzó fejlesztések

2020. február 28.

A kedvezményezett neve: Véménd Község Önkormányzata

A projekt címe: Energiahatékonyságot célzó fejlesztések megvalósítása Véménd önkormányzati tulajdonú épületeiben

A szerződött támogatás összege: 61.792.521,- Ft

A projekt összköltsége: 61.792.521,- Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.12.31.

A projektazonosító száma: TOP-3.2.1-16-BA1-2017-00028


ENERGIAHATÉKONYSÁGOT CÉLZÓ FEJLESZTÉSEK

 

A projekt tartalmának bemutatása:

Napjainkban elengedhetetlenné vált az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, mely cél a megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának növelése által érhető el. Jelen projekt megvalósítása szükséges, mivel szolgálja a 2012/27/EU irányelv szerinti energiahatékonysági, illetve a 2009/28/EK irányelv szerinti megújuló energia részarányra vonatkozó kötelezettségek tagállami teljesítését.

A projekt illeszkedik a pályázati kiíráshoz és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) stratégiai céljához. A projekt célja az önkormányzati tulajdonú Polgármesteri Hivatal épületének, Idősek Nappali Otthonának, Orvosi rendelőnek (az épület része a szolgálati lakás is), valamint az Iskolának a villamos energiafelhasználás gazdaságosabbá tétele napenergia felhasználásával. A jelenleg elektromos hálózatról lekötött elektromos igény éves szinten jelentős terhet jelent az Önkormányzat költségvetésében. A tervezett rendszer kiépítését követően az elektromos energiára fordítandó költségek nagyságrendileg redukálódnak, így csökkentve az Önkormányzat költségvetési kiadásait. Az Orvosi rendelő esetében fűtéskorszerűsítés illetve homlokzati és mennyezeti szigetelés is megvalósul. A beruházás során sor kerül az orvosi rendelő projekt arányos akadálymentesítésére is.

A fejlesztés eredményeként 4 db önkormányzati tulajdonú épület energiahatékonysági szempontú megújításra kerül sor, összesen 54 kWp teljesítményű napelem kerül felhelyezésre az épületekre, ami így jelentősen redukálja a vásárolandó villamos áram mennyiségét. A projekt hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok 75,22 tonnával csökkentéséhez.